Aleksi Hernesniemi

"Puoluevallankaappaus" ja pari muuta satua

Viimeisen 24 tunnin sisällä on kuultu monia perusteluita, miksi Uusi vaihtoehto -ryhmälle löytyy yhtäkkinen oikeutus. Jo pikaisella tarkastelulla nähdään, että perustelut ovat hyvin onttoja.

Vallankaappaus puoluekokouksessa on argumenttina heikko, koska:

1) puolueen kaikilla jäsenillä on ollut yhtäläinen mahdollisuus osallistua puoluekokoukseen ja käyttää siellä äänioikeuttaan. Ketään jäsentä ei ole estetty osallistumasta.
2) kaikilla osapuolilla on ollut yhtäläiset mahdollisuudet ja oikeudet rekrytä itselleen kannattajia puoluekokoukseen. Ketään ei ole estetty rekryämästä omiin joukkoihinsa jäseniä.
3) jäsenille soittelu ja kampanjan suunnittelu on normaali osa mitä tahansa kampanjaa, ja se on ollut sallittua kaikille osapuolille. Ketään ei ole kielletty tekemästä omaa kampanjaa.
4) vallankaappaus viittaa oikeudettomaan keinoon saada haltuunsa valta, mistä ei ole kyse, koska äänestys tapahtui laillisesti ja demokraattisesti. Äänestys toteutettiin sääntöjen ja puoluekokouksen hyväksymien toimintaohjeiden mukaisesti.
5) Halla-aho olisi voittanut joka tapauksessa, vaikka hylätyt äänet olisivat menneet jollekin vastaehdokkaista.
6) ääntenlaskijoita on ollut puoluekokouksessa laaja joukko ja kukaan heistä ei ole kertonut julkisuuteen, että vaalivilppiä olisi tapahtunut tai että äänestystä olisi ulkopäin manipuloitu.

 

Poikkeava arvopohja on argumenttina heikko, koska:

1) UV jatkaa vanhan hallitusohjelman noudattamista, johon Halla-ahon johtama PS olisi myös sitoutunut. UV noudattaa PS:n laatimaa kompromissia.
2) UV:n kaikki jäsenet ovat kaikki tavalla jos toisella maahanmuutto- ja EU-kriitikoita (joskin sisältö on tulkinnanvarainen), eikä se ole kadonnut yhtään mihinkään, että he kannattivat vielä päivä sitten PS:n omia ohjelmia.
3) Kukaan UV:sta ei ole kertonut konkreettisesti mikä se arvopohjaero on, kun UV:n poliittinen linja on kuitenkin pitkälti PS:n päälle rakentunut.
4) hallitusohjelmassa on selkeästi irtisanouduttu rasismista, ja sitä ohjelmaa PS on ollut myös tukemassa.

 

Loikkarien väitteet  "natsitervehdyksistä" on jo todettu huonoksi huijaukseksi. Kyseiset kuvat ovat sunnuntailta 11.6. jolloin äänestettiin PS:n presidentinvaaliehdokkaasta, ja jolloin osa jäsenistöstä vaati suljetun äänestyksen järjestämistä. Kyseinen kohta löytyy myös videolta, mikä todistaa mielettömät väitteet täydelliseksi huuhaaksi. Lähdekriittisyyttä hieman peliin ennen kuin tällaisia väitetään!

 

Kyse ei ole siitä, mitä puheenjohtajaehdokasta joku on äänestänyt. Jokaisella jäsenellä on vapaus äänestää ketä tahansa ehdokasta jatkossakin. Kyse on siitä, että hävinnyt osapuoli ei hyväksynyt äänestystulosta, minkä johdosta he hylkäsivät jäsendemokratian ja polkaisivat oman ryhmänsä pystyyn. On kumma, jos samat säännöt ja menettelyt ovat kelvanneet useita vuosia, ne ovatkin yhtäkkiä ongelma. Huonot selittelyt näkyvät kauas.

 

Puolueen toiminta jatkuu normaalisti. Valtuustoryhmät ja paikallisyhdistykset ovat jo tuoneet julki tiedotteita, jossa osoittavat tukensa demokraattisesti valitulle puoluejohdolle. Puolueella on käytössä edelleen samat kuntavaali-, eduskuntavaali- ja eurovaaliohjelmat kuin ennenkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kaiketi Soinin pettymys oli liian suuri, joten hän ei kestänyt häviötä ja "elämäntyönsä tärvelemistä" - eikä voinut siis sanoa "pulinat pois" Johannes Virolaisen malliin.

Myös veto ministeriaudin takapenkille oli ilmeisesti kova. Lisäksi taustalla voi olla toive jostakin palkkiovirasta, jonka Soini hyvän hallitustyöskentelyn jälkeen saattaa Siplältä ja Orpolta saada.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Halla-aho:

"Neuvotteluissa hallituskumppanit olivat vaatineet Halla-ahon mukaan perussuomalaisilta takeita siitäkin, että perussuomalaiset olisivat olleet kokoomuksen ja ja keskustan linjoilla myös EU:n integraation syventämishankkeissa, jonne Suomi pyrkisi eturintamassa, Halla-aho kertoi.

”Hallituskumppanit korostivat sitä, että ei edes riitä, että perussuomalaiset tukevat hallituksen hankkeita, vaan meidän pitäisi pidättäytyä niiden arvostelusta kaikilla tasoilla.”

Miten UV nyt suhtautuu tähän Halla-aholle esitettyn vaatimukseen eli miten voivat esittää EU-kritikkiä hallituksessa?

Käyttäjän mikakivimaa kuva
Mika Kivimaa

Täytynee tulkita niin, että UV ei haluakaan esittää EU-kritiikkiä hallitustaipaleellaan. Heillä kai riittää, että sote-lainsäädäntö yms. saadaan "maaliin" varmasti tällä hallituskaudella. Mutta niihin asioihin heillä ei kyllä ole enää minkäänlaista neuvotteluvaraa, koska lojaaliteetti-ilmaisu on hyvin vahva.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kyse taitaa olla Soinin masinoimasta tempusta jolla sai säilytetyksi oman ministeripaikkansa. Kaikki tämä edellytti keskustan ja kokoomuksen taholta PS:n jakautumista kahteen ryhmään ja jopa niin että Terhon vetämään uuteen ryhmään tuli kuulua vähintään 20 edustajaa. Tämän suunnitelman on julkistanut TS jo aiemmin kirjoituksessa.

Soinihan olisi mitä ilmeisimmin joutunut luopumaan ministerin paikasta kuten yleinen tapa on silloin kun puoluejotajana oleva ministeri luopuu johtajuudesta. Soinihan luopui omasta halustaan. Puoluejohtajan ministeristä ovat aiemmin luopuneet ainakin Urpilainen, Stubb. On muitakin, mutta nuo nyt uusimpina tapahtumina.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Perussuomalaisten kompastuskiveksi taisi muodostua juuri suora jäsenvaali, jota Soinikin ymmärtääkseni on ollut ajamassa. Varmaan olikin Soinille hyödyllinen instrumentti niin kauan kuin puoluejohtajaksi oli kulloinkin hakeutumassa.

Suora jäsenvaali mahdollisti roisin epäjatkuvuuskohdan puolueen historian ja tulevaisuuden välille. Kun unohtaa historiansa, kokee identiteetti vaurion. Näin kävi perussuomalaisille, ja syntynyt vaurio osoittautui mahdottomaksi korjata.

Mielestäni perussuomalaisten Jyväskylän puoluekokous oli oiva esimerkki suoran demokratian toimimattomuudesta, tällä erää vahingollisuudestakin. Jonkinlainen filtteri siis tulisi olla puolueen jäsenten mielipiteiden ja tehtävien johtajavalintojen välillä.

Tässä mielestäni teillä olisi puolueena kehitettävää. Miettikää puheenjohtajisto- ja vallanvaihtoproseduurit uusiksi.

Jottei historian unohtumiset enää jatkossa mahdollistuisi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Päinvastoin. Jos puoluejohto toimii suurinpiirtein kaikessa jäsenistön enemmistön mielipiteen vastaisesti, niin enemmistöllä tulee olla suora oikeus toteuttaa vaihdos. Siksipä pitäisi Suomi-provinssissa olla myös suora demokratia eduskunnan rinnalla ohi helposti lahjottavien politrukkien. Ei kansa tyhmää ole, jos asiat esitellään avoimesti kansalaiskeskusteluun niin kuin ne ovat.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «1) puolueen kaikilla jäsenillä on ollut yhtäläinen mahdollisuus osallistua puoluekokoukseen ja käyttää siellä äänioikeuttaan. Ketään jäsentä ei ole estetty osallistumasta.
    2) kaikilla osapuolilla on ollut yhtäläiset mahdollisuudet ja oikeudet rekrytä itselleen kannattajia puoluekokoukseen. Ketään ei ole estetty rekryämästä omiin joukkoihinsa jäseniä.
    3) jäsenille soittelu ja kampanjan suunnittelu on normaali osa mitä tahansa kampanjaa, ja se on ollut sallittua kaikille osapuolille. Ketään ei ole kielletty tekemästä omaa kampanjaa.
    4) vallankaappaus viittaa oikeudettomaan keinoon saada haltuunsa valta, mistä ei ole kyse, koska äänestys tapahtui laillisesti ja demokraattisesti. Äänestys toteutettiin sääntöjen ja puoluekokouksen hyväksymien toimintaohjeiden mukaisesti.»

Lakiteknisesti katsoen näin on. Kuitenkin niin puolueissa kuin yhdistyksissäkin äänestyksiin yleensä käytännössä osallistuu vain hyvin pieni joukko jäseniä, koska järjestöissä vallitsee käsitys siitä, että asiat hoidetaan järjestöaktiivien kesken sopuisasti kuten ennenkin. Ulkopuolisetkin ryhmät voivat kuitenkin tehdä kaappauksen liittymällä jäseniksi.

Käytännössä useimmat yhdistykset toimivatkin tämän vaaran alaisuudessa, joka tosin vain harvoin realisoituu.

Esimerkkinä kaappausyrityksestä vaikkapa tapaus vuodelta 2014, jossa Ruotsidemokraatit yrittivät vallata tukholmalaisen nuorisoyhdistyksen.

Kaappaaminen perustuu juuri näihin tekijöihin, että jäseneksi voi liittyä kuka tahansa, kaikilla jäsenillä on yhtäläinen äänivalta ja yleensä kokouksiin osallistuu vain kourallinen jäseniä:

    «Tukholman paikallisyhdistyksessä on satoja jäseniä, mutta vuosikokoukseen tulee yleensä vain kourallinen jäseniä. Jos tämä toinen nuorisoliitto olisi onnistunut yrityksessään, sen ei olisi tarvinnut järjestää enempää kuin muutama kymmen edustajaa vuosikokoukseen, sanoo Norden -nuorisoliiton puheenjohtaja.»

Perussuomalaisten suhteen kehitys oli ilmeisesti monimutkaisempi ja epäselvempi, sikäli että jäseneksi liittyminen on ollut rajoitetumpaa ja useimmat äänestäjät ovat toimineet puolueessa pitkään. Kuitenkin oli odottamattoman agressiivista kampanjointia, puhelinsoittoja ja muuta, sekä sitä ennen jo pidempään jäsenhankintaa. Lopputuloksena oli, että puolueen perustajalle lojaali ryhmä syrjäytettiin kokonaisuudessaan.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Kuitenkin oli odottamattoman agressiivista kampanjointia, puhelinsoittoja ja muuta, sekä sitä ennen jo pidempään jäsenhankintaa."

Minä olen kuullut ( = kuulopuheita) tällaisesta kampanjoinnista Terhon hyväksi.

Käyttäjän mikakivimaa kuva
Mika Kivimaa

Minä ja moni muu ei ole "joutunut" minkäänlaisen kampanjoinnin kohteeksi - lukuunottamatta näkemiäni FB-päivityksiä - joten kyllä kampanjoinnin osuus äänestyspäätöksissä on vähäinen. Kokousedustajat ovat ajatelleet omilla aivoillaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eräs demokratian kulmakivistä on vähemmistön näkökantojen huomiointi ja tämän Halla-aho unohti joko tahallaan tai tahtomattaan, Oli myös ilmeistä, että Halla-aho oli nostamassa ministereiksi henkilöitä jotka eivät nauti muiden hallituspuolueiden luottamusta. V-Suomen piirin puh.joht ja Kaarinan kunnallisvaalien ääniharava ilmoitti välittömästi jättävänsä piirin puh,joht tehtävät. Kevyet mullat vaan persuille.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Perussuomalaisissa tehtiin ”hallankaappauksen” avulla ”hallankumous”, joka johti ”halla-aholle.” Halla ei ole tunnetusti hyvä kasvustolle. Suomen kansalla on kovia kokemuksia halloista, jotka aiheuttivat katovuosia ja nälänhätää tässä maassa. Poliittisia katovuosia olisi syytä välttää.

Mitä enemmän ja mitä tiiviimmin on ollut mukana Perussuomalaisten toiminnassa, sitä suurempi tulee olemaan vahinko kullekin puolueen yksittäiselle jäsenelle tai entiselle jäsenelle.

Puolueeseen jäävillä kansanedustajilla tulee olemaan varmasti vaikeaa uusia paikkansa ensi eduskuntavaaleissa. Marginaaliryhmästä ei mennä helposti eduskuntaan.

Käyttäjän PekkaPasanen1 kuva
Pekka Pasanen

Ihmeellistä, että ulkopuolelta sataa moitteita siitä, kuinka väärin valinnat tehtiin. Valinnat tehtiin kuitenkin puolueen sääntöjen mukaisesti. Säännöt on tehty vanhan johdon aikana. Melkoista kypsymättömyyttä ja luottamuksen pettämistä kun irrottaudutaan puolueesta tässä tilanteessa. Eri asia sitten on, ovatko säännöt hyvät vai kaipaisivatko ne uusimista.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Kyllä tämä vielä iloksi kääntyy nyt kun painolastista on päästy eroon. Asia on oikea ja Halla-aho pääministeri vuonna 2019.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/2017/06/hallitusk...

Toimituksen poiminnat