Aleksi Hernesniemi

Demarit ja veroparatiisit

Nyt kohutaan veroparatiiseista.

Sosialidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne on julkaissut kannanoton, jossa tuomitsee jyrkästi veronkierron. Kannanotto päättyy toteamuksiin: "Veronkierron ja veroparatiisien vastaisen työn pitäisi olla jokaisen puolueen yhteinen asia. Tässä työssä on kyse yhteisestä edusta ja SDP toimii siinä eturintamassa."

Toivottavasti demarit tarttuvat väkevästi myös kotimaisiin veroparatiiseihin.

Taloustieteen professori Matti Viren on todennut, että ammattiliittojen ja työttömyyskassojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus on noin 500 miljoonaa euroa vuosittain.

Viren myös kysyy: "Jos laskee, paljonko vuoden 1974 jälkeen on maksettu jäsenmaksuja ja laskee niille koron valtion obligaatioiden korkoprosentin mukaan, saa tulokseksi lähes 40 miljardia euroa. Jokainen voi mielessään pohtia, onko sillä rahalla saatu vastaava määrä hyvinvointia aikaan."

 

Siinäpä mietittävää.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Tempaus vähentää selkeästi Antti Rinteen uskottavuutta. Ei voi mittää. Jos eroaa Nordeasti, niin tekee sen edes vaivihkaa, eikä muihin vetoamalla.

Kun poliittisella kentällä ei ole muuta aikaansaannosta kuin keskinäissättiminen, niin melkein parempi olisi ottaa verosählinki omalle kontolle.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Oletko vastavuoroisesti sitä mieltä, että yritysten lobbauskulut ja jäsenmaksut työnantajaliitoille, pitäisi laskea yritysten voitoksi ja verottaa asianmukaisesti? Nythän yrityksille ne ovat tuloslaskelman kuluja, joten miksi sama ei olisi sallittu toiselle osapuolelle?

Tämä vanha valitusvirsi on aina yhtä hupaisa ja epälooginen. Ehkä tarkoituksena on vaikeuttaa työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa työehtoihinsa ja ajaa maata sopimusyhteiskunnasta saneluyhteiskuntaan. Se toki on luonnollista Perussuomalaisille toimijoille.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Juhana Turpeinen

Kyllä ay liike saa tehdä kokopäiväistä työtä jäsentensä etujen puolustamiseksi, mutta ongelma on kai lähinnä se, että sen työn maksavat myös kaikki Suomeen veroja maksavat kansalaiset, jotka eivät ole työelämässä ja joiden etua ay liikeen ei ole tarkoituskaan eikä velvollissu ajaa.

Jäsenmaksun verovähennysoikeus on siis suoraan pois valtion verotuloista ja se on samalla pois köyhien, työttömien, lasten ja sairaiden sosiaaliavustuksista. Kyllä jokaisella palkkaa ansaitsevalla on varaa jäsenmaksunsa maksaa ilman tukea.

Valitusvirsi on vanha, mutta yhtä vanha on se, että työnantajakin saa maksut vähentää. Ne vähennykset on poistettava molemmilta samanaikaisesti.

Verottomista ay-liikkeen osingoista en halua tässä yhteydessä mielipidettäni sanoa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ilkka, tuolla logiikalla samat veronmaksajat maksavat sitten myös työnantajien osalta saman asian. Työnantajille se etujen ajaminen on nimittäin verotuksessa vähentämiskelpoinen yritystoiminnan kulu. Joten logista on, että jos työntekijät maksavat veroa myös niistä kuluista joita heille työsopimusneuvotteluista kotuu, niin myös työnantajapuoli joutuisi saman kohtelun koheeksi. Muuten verotus suosisi toista osapuolta.

Rajanveto yritysten puolella on toki niin vaikeaa, että mitä henkilöstöhallinan kuluja ei katsottaisi enää yrityksen kuluiksi, että lienee helpointa jättää vastaavat kulut myös kuluiksi työntekijöiden puolelta. Sen vaatima byrokrtia olisi valtava ja rajanvedon tekeminen eri kulujen suhteen niin haastava, ettei asissa ole mitään järkeä. Käytännössä asia hoituu palkkaverojen ja yritysverojen kautta, joissa samat ihmiset niitä sitten maksavat. Ei kukaan niitä veroja työnanatajien tai työntekijöiden puolesta tai sijasta maksa, vaan he maksavat tavalla tai toisella joka tapuksessa mainitsemasi kuluerät.

En tosiaan keksi mitenkään, miten tilanne olisi oikeasti jonkinlainen ongelma. Tämä on vain säälittävä keino yrittää kalastella irtopisteitä vanhalla veivauksella ja samalla yrittää keikauttaa etua työntantajille jotta päässivät sanelemaan työehdot - mikä duunaripuolue Persujen nykylinjaan sopii täydellisesti.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander Vastaus kommenttiin #4

Onhan tuossa kyseessä satojen miljoonien veromenetys valtiolle. Lisäksi työmarkkinajärjestöt, siis kaikki, käyttävät tätä tukea vaalityön tekemiseen. Verovapaus on siis myös piilopuoluetukea. Liitoilla on myös varaa ylläpitää isoa hallintoa ja maksaa todella kovia palkkoja, esimerkiksi Rinteen palkka laski, kun hän siirtyi liiton hommista valtiovarainministeriksi!

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #5

Tietysti veroja menetetään tuossa, mutta niiden kerääminen palkkaverotuksen ja yritysten voittoverojen kautta on paljon helpompaa kuin yrittää tehdä näiden kulujen osalta työntekijöitä ja yrityksiä tasapuolisesti koskeva systeemi. Nykinen on helpompi ja verot sitten vain kerätään samoilta tahoilta toisilla momenteilla. Tai no ainakin työntekijöiltä, yritykset voivat sitten helpommin piilottaa voittoja ja usein maksavat vähemmän niitä verojakin voitoistaan.

Rinteen palkka tosiaan oli suurempi liiton palvelukssa, mutta pieni verrattuna yrityspuolen pomojen palkkoihin. Valtiovarainministerille ei ehkä makseta yhtä paljon kun siihen voi päästä ilman kunnon osaamistakin kuten Stubb, toisin kuin liiton johtoon.

Toimituksen poiminnat