Aleksi Hernesniemi

10 000 nimeä Yle-veroa vastaan

Maanantaina 15.2.2016 avautui kansalaisaloite Yle-veron lakkauttamisesta. Aloite on saanut räjähtävän vastaanoton.

Tänään alkuillasta ylittyi 10 000 kannatusilmoituksen raja – eikä ole mennyt edes kolmea päivääkään kansalaisaloitteen aukeamisesta.

Kansalaisaloitejärjestelmä on hyvä siitä, että kansalaiset voivat saada eduskunnan käsittelyyn asioita, jotka muuten jäisivät käsittelemättä. Yle-vero on selkeästikin koettu suureksi vääryydeksi ja nyt on aika korjata tämä asia. Ylen journalistinen taso on saanut suurta kritiikkiä ja täysin perustellusti. Suomalaisilla on sanonnan mukaan pitkä pinna, mutta jossain se rajakin menee.

Kansalaisaloite löytyy osoitteesta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1818

 

PS. Aloitteesta ovat uutisoineet tietojeni perusteella ainakin MTV, Uusi Suomi, Suomen Uutiset, Verkkouutiset, Keskisuomalainen, Keskipohjanmaa, Afterdawn ja MSN.

Sen sijaan Yle ei ole vielä minun tietääkseni uutisoinut aloitteesta, mutta vinkatkaa jos niin tekee/on tehnyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Yle-veroa vastustavat varmasti ainakin ne verotettavaa ansiota saavat, jotka lupamaksujen aikoina eivät maksaneet lupamaksuja. Vähävaraisethan eivät mitään veroa maksa nykyään, mikä helpotti heidän tilannettaan. Se, että vapaamatkustajia otettiin veron piiriin, on pelkästään oikeudenmukaista. Yle nimittäin on monella kanavallaan ja monipuolisella omalla, ja tuotetulla tuotannollaan täysin ylivoimainen. Mutta ymmärrän perussuomalaisten kiukun.

Perussuomalaiset haluavat 1930-lukulaista "Suomalaista Kulttuuria", mitä jossain määrin kompataan kokoomuksessa ja kepussa. Nyky-Yle ei tuohon huutoon vastaa, vaan se tekee asiajournalimia ja laatuohjelmia äärikonservatiivien huutoihin vilkuilematta. On siis nähtävissä, että persujen Ylen suitsemistavoitteiden takana on pelkästään putinilainen tarve, turvan tukkiminen objektiiviselta tiedonvälitykseltä. Persut elävät joutsenlauluaan tämän hallituksen aikana -niin pitkään kuin sitä riittää-, mutta jos Ylen toimintaa rajoitetaan, se tuo varmasti voimakkaan vastaefektin.

Yle ja sen nykyinen toiminta on niin arvokasta, että toivottavasti kokoomuksessa ja keskustassa terve järki pitää!

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Se, että vapaamatkustajia otettiin veron piiriin, on pelkästään oikeudenmukaista."

Entäs sitten ne (me) jotka eivät käyttäneet YLEn palveluja ennen veroakaan, ja sen veron astuttua voimaan yhtä vähän.

Tuli muuten asennettua juuri Rasberry Piihin XBMC + Kodi (media center), ja tarjonta sen kautta tuntuu olevan huomattavasti monipuolisempaa kuin mihin meitin YLE tulee ikinään pystymään.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Vähävaraisethan eivät mitään veroa maksa nykyään, mikä helpotti heidän tilannettaan.

YLE vero peritään JOKAISELTA 18 vuotiaalta,sekä mummulta,papalta jne.vaikka he makaisivat letkuissa vanhainkodissa.

YLE veroa perittäessä työttömyysturva katsotaan ANSIOTULOKSI,vaikka missään muualla sitä ei sellaiseksi hyväksytä.

Käyttäjän VilleKosonen kuva
Ville Kosonen

näinhän se menee... ehkei kuitenkaan hoitokodissa olevilta dementikoilta

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kyllä se menee,jos eläke tms. ylittää sen 7500 VUODESSA,BRUTTO.Kuten myös jokainen joka saa työttömyysturvaa,joutuu maksamaan,eläkettä,opiskelija jne.jne.Jokainen 18 vuotias,jolla on tuloja siis.

Työttömyysturva katsotaan YLE veron kohdalla ANSIOTULOKSI,ei muualla.Kukaan EI saa pankista tahi muualta lainaa TYÖTTÖMYYSTURVAN ollessa se ainoa tulolähde,KOSKA työttömyysturva EI OLE ANSIOTULOA.
YLE verossa on.

YLE vero nousi keskituloisilla jne.kyllä se ylihintainen oli ennen tuota pakkoveroa,mutta kaikkihan tässä veroa verosta maassa on ylihintaista,jotta sikailujuhlat saavat jatkua sisäpiireissä.Suomi vaan ei nouse näiden leikkaus ja veronkorotus linjalla.Maa jossa viron palkat ja norjan hinta taso.Norjassa vaan ei ole peeaukisia,siellä elää pienperhe paremmin kuin täällä keskiluokkainen,joka on seuraava kuppauksen kohde.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #17

YLEveron alaraja on vuoden 2016 alusta lukien n. 10000 euroa ansio- ja pääomatulojen yhteismääränä, josta ei siis mene tuota veroa.
"alle 10 294 euroa (eläkeläinen ja etuuden saaja) vuodessa ja alle 10 914 euroa (palkansaaja), jolloin veron määrä jää alle 70 euron"

Noin 300 000 pienituloista jää kokonaan Yle-veron maksuvelvollisuuden ulkopuolelle.

https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Maksami...

Yhteisöjen kohdalla tuo vero määräytyy yhteisön verotettavan tulon mukaaan. Esimerkiksi;
Yhteisön verotettava tulo Yle-veron määrä
alle 50 000 euroa; 0 euroa
500 000 euroa; 140 + (0,35 % x 450 000) = 1 715 euroa
867 143 euroa tai enemmän; 3 000 euroa

https://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakka...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #20

1.1. 2016 alkaen:

10294 e (eläkeläinen, etuuden saaja)

10914 e (palkansaaja)

71,00 e

Eli mitä eroa entiseen?YLE veroa peritään kaikilta joilla on ansiotuloja,ja tässä yle verossa ansiotuloiksi luetaan työttömyyskorvaukset jne.joilla ei lainaa saa pankista,ja joka ei kelpaa tuloksi muille kuin verottajalle.Keitä ovat nämä mystiset 300 000 joilta ei mene veroa?

Esimerkiksi pelkkää kansaneläkettä tai takuueläkettä saavat eivät enää vuonna 2016 maksa Yle-veroa.Eivätkä tietenkään ahvenanmaalla asuvat,koska omat systeemit.Eli nekin 10 000 jotka tulevat kohta takuueläkkeen piiriin jo pelkästään näistä suomeen aikanaan otetuista 1990 epäonnistuneen maahanmuuton seurauksena, ulkomaalaisista,eivät maksa.Yhä useampi siis tulevaisuudessa ei maksa,koska suomessa on 700 000 työtöntä,joille ei kerry eläkettä,eikä muitakaan tuloja ole,vaan he saavat takuueläkkeen aikanaan,jos elävät sinne asti,ja työttömyysturvaa karsitaan,joten ei tuloja.

Mainiota.Suomi pelastuu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #21

"Eli mitä eroa entiseen?" Tuo eroavaisuus näyy eka-linkistä. Siis kyseessä on tulorajan kasvattaminen eläkeläisten kohdalla alle 7500 euron tuloista alle 10294 euron määrään. Näin n. 300000 pienituloista jää YLE veron maksamisen ulkopuolelle.

http://yle.fi/uutiset/yle-vero_poistuu_noin_300000...

Kyllä tuolla on monelle pienituloiselle aiemmin YLEveroa maksaneellekin merkitys.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #20

2016 alussa täyden takuueläkkeen määrä 766,85 maksetaan veroa 20%,mitä saadaan.Eli takuueläkettä saavat siis sossun toimeentuloluukulla ja as.tuen saajina,sekä pohjoismaiden ainoissa leipäjonoissa.Kuka voittaa tässä skapassa.
Kuinka paljon yle pakkoveron poistaminen näiltä köyhiltä sossuluukun asiakkailta hyödyttää suomea?

Hemmetin hyödyllistä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #22

Jokseenkin outoa on esittää että yksistään takuueläkkeestä menee lopullista veroa 20 %, sillä laskurin mukaan ei mene laisinkaan. Pelkästään takuueläkettä saava voi hakea verotoimistosta muutosta veroprosenttiin. Tuon veron määrän voi laskea oheisella laskurilla.

http://prosentti.vero.fi/VPL2016/Sivut/Aloitus.asp...

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Toivoisinpa totisesti herra Hernesniemen perehtyvän tähän ja esittävän kannanottonsa:

http://aleksihernesniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

PS. Jos perustaisin kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan verotuksen lopettamista, se taitaisi saada ne tarvittavat 50 tuhatta nimeä alta aikayksikön.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kallis tapa tuottaa selektiivisiä uutisia. Nykyään, kun ihan toimivan kuvan maailmasta saa ilman YLE äkin. Ja samalla muuten naailmankatsomus monipuolistuu.

Toista se oli kultaisella ummehtuneella 70 luvulla, kun kaikkivoipasta Raatikaisen tuutista sai seurata maailman huimaa menoa. Oltiin koko ajan todella hyvin perillä Njeuvostotieteen ihmeellisistä saavutuksista maataloustuotteiden ja kulttuurin aloilla ja tasapuolisesti saatiin tietoa myös imperialistisen lännen hapatuksesta. Vai muistanko nyt ihan väärin ?

Tuottakoon YLE ohjelmia ja ottakoot katsojilta kiltisti maksun, kuten tekevät muutkin operaattorit. Näin sitten nähtäisiin, halutaanko YLE n ohjelmia oikeasti seurata eri välineiden kautta. Teknisesti tuo olis digivastaanoton aikana helppo järjestää ainakin TV n osalta.

Ei kai siitä oikeasti tule hevon p...aa, jos markkinataloudessa on toisille eri säännöt.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ymmärrän hyvin "Yövartiovaltioyhteiskuntakannattajien" ideoita siitä, että veroja ei saisi olla juurikaan lainkaan. Todellisuudessa kuitenkin törmäämme moniin ongelmiin, ihan oikeasti.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Vaikka aloite onkin joltain osin vajavaisesti perusteltu, ottaa se silti kantaa ihan oleellisiin asioihin esim. monikulttuurisuus listalla ja sen vuoksi saa vääristellä uutisointia. Objektiivinen uutisointi pitäisi olla edellytys ja keskittyä vain siihen eikä muuhun extraan.
Ja tuon objektiivisen uutisoinnin tuottamisen voisi kilpailuttaa aina sopivin väliajoin...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Journalistin ohjeet ovat samat Ylellä ja kaupallisilla medioilla. Monikulttuurisuus Ylellä tarkoittaa käytännössä lähinnä sitä, että löytyy jotain myös saamenkielisille, ruotsinkielisille, venäjänkielisille ja jotain jopa romanien kielellä ja latinaksi. Arvokasta kaikki tyynni.

Mutta tämä onkin itsekäs ja lyhytkatseinen projekti.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jälleen eräs turhanpäiväinen kansalaisaloite joka syö uskottavuutta koko kansalaisaloitteen tarpeellisuudesta ja järkevyydestä.

Pekka Iiskonmaki

#9
Eikö Arto kannata demokratiaa?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Allekirjoitan heti kunhan uusi verokortti tipahtaa postiluukusta.

Käyttäjän VilleKosonen kuva
Ville Kosonen

Eero, herääs jo. KAIKKI maksavat vaikka olis vaan kännykkä. heh

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Saisi YLEn rahoituksen leikata minimiin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Veroja pitää kerätä tärkeiden yhteisten asioiden hoitamiseski. Näissä keskusteluissa teitä ja terveydenhoitoa verrataan yleen. Aivan sairasta puhetta.

Toinen asia on, että jos katsoji ohjelmatyypeillä riittää on myös tekijöitä. Ei se ole kiinni rahoituksen muodosta.

Kysymys on tietyn tyyppisten ihmisten halusta pakottaa toiset omien huviensa maksumiehiksi. Se on se mikä tässä on pohjalla.

Veroista meillä ei ole pulaa. Älkää olko huolissanne. Ongelma on juuri tässä. Hyvää tarkoittava hyvinvointivaltio on levinnyt liian laajaksi ja tuottaa kaikenlaista hömppää veroilla. Suurin ja varmin hyvinvointivaltion tuote onkin jatkuva suurtyöttömyys.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Kyllähän se YLE-verokin puolusteltavissa olisi mutta vain sellaisten lähetysten osalta joilla on merkitystä kansalaisten turvallisuuteen ja uutisointiin (puolueettomaan sellaiseen). Sen sijaan urheilut ja saippuasarjat saisi laittaa vaikka heti maksukortin taakse, ja näitä edellä mainittuja suurin osa YLEn ohjelmatarjonnasta nykyään on.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

YLE ei verosta päätä,vaan nämä hallituksessa olevat puolueet.Eli ylen poliittista linjaa ja yleä omana tiedotuskanavanaan/propaganta tuuttinaan pitävät kokoomus,keskusta jne.Katainen ja sipilä potkivat toimittajat pihalle ,kun ei linja miellyttänyt.EU taas määrää näiden hallituksen ja ek:n juoksupoikien linjat.Eihän se valehtelua ole,kun jättää tosiasioita jne.kertomatta,ja toistaa samaa tuubaa päivästä toiseen,kuten amerikoissa.Hallitus julisti sielläkin median kautta(koska määräsi uutisten laadun) kuinka vietnamin sota on parasta mitä maa on kohdannut-tyyliin.

Kunes luku-ja kirjoitustaidoton tv:n kasvatti sielläkin heräsi todellisuuteen.

Suomessa koko korruptio ja sisäpiiriläisten sakki määrää jokaisessa instansissa mitä sieltä ulostetaan suomen alamaisten ihmeteltäväksi.Tässä maassa on niin pienet sisäpiiriläisten ympyrät,että siellä ovat kaikki keskenään kavereita,ja naivatkin sisäänpäin,kuten kuninkaalliset.Sisäsiittoista sakkia kähmintöineen.

Eroa ei enää ole julkkisten ja näiden lehtien lööpeissä,ja tv ohjelmissa roikkuvien poliitikkojen kesken.Ja sitä kauttahan moni on kiivennyt ja päässyt kansanedustajan pallille.

Toimituksen poiminnat