Aleksi Hernesniemi

Kansalaisaloite Yle-veron lakkauttamisesta

Tekemäni kansalaisaloite Yle-veron lakkauttamisesta on tänään 15.2.2016 avautunut kannatusilmoituksille.

Kansalaisaloitteen sisältö on tiivistetysti seuraava:

Eduskunnan on ryhdyttävä asianmukaisiin toimenpiteisiin, jotta Yle-vero lakkautetaan. Jatkossa Yleisradio voi hankkia rahoituksensa esimerkiksi maksukortilla ja/tai mainoksilla. Lähtökohta on, että jos ei halua katsoa Yleisradion ohjelmia, ei tarvitse maksaa. Kun Yle-vero lopetetaan, suomalaisille jää enemmän rahaa käteen.

 

Kansalaisaloite löytyy osoitteesta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1818

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist
Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Eri mieltä -- kyseessä on oikeastaan suurehko poliittis-filosofiallinen kysymys. Tarvitsemmeko Suomessa vahvaa valtiollista mediaa joka ajaa agendanaan kaikkien suomalaisten etua vastapainona kansainvälisten suuryritysten omistamiin mediataloihin joiden agenda riippuu näiden omistajien tahdosta?

Minä sanon, että kyllä, sellainen on hyvä olla.

On helppo todeta, että tällä hetkellä YLE:n uutis- ja asiaohjelmatuotanto on räikeän puolueellista vihervasemmiston suuntaan (mitä jos myönnettäisiin se ihan yhteisesti ja avoimesti, kanssakommentoijat). Mutta jos se olisi räikeän puolueellista Perussuomalaisten suuntaan, olisiko YLE edelleen paha peikko jota vastustaisit? Toivoisin vähän syvempää pohdiskelua julkisen vallan roolista.

Jos koet huolta Perussuomalaisten epäreilusta kohtelusta YLE:n taholta, niin totean rauhallisesti että se johtuu menneen 10 vuoden hallituspuolueiden kokoonpanoista. Toimittajakunta kyllä luonnollisen poistuman ja uusien toimittajien myötä tasapainottuu PS:lle tasapuolisempaan suuntaan ajan myötä. Kun Perussuomalaisilla on hallitusyhteistyövuosia takana tarpeeksi, se muuttuu pikku hiljaa jopa puolueelliseksi PS-leirin suuntaan.

Oletan, että olemme samaa mieltä siitä, että viihdeohjelmien tuotantoa ja erityisesti viihdeohjelmien ostoja ulkomailta voisi vähentää. Minun mielestäni valtiollisen median ydintoimintaan kuuluu juuri uutisten tuottaminen ja edustuksellisen demokratian valtasuhteiden mukaisesti tasapuolinen tiedonvälitys, ei viihde. Eli näkisin että YLE:n tämän hetkisessä budjetissa on karsimisen varaa.

Vaalien yhteydessä YLE on toiminut esimerkillisen demokratiaa tukevasti tuoden vaalidebateissaan esiin mahdollisimman avoimesti kaikkien eduskuntapuolueiden edustajien näkökulmat esille, antaen näille lähetysaikaa joko loistaa katsojien edessä tai munata itsensä totaalisesti. Myös nettivideopalvelu Euroopan parlamentti- ja eduskuntavaalien yhteydessä jossa jokaiselle ehdokkaalle annettiin minuuttien mittainen haastattelutilaisuus samoilla pelisäännöillä oli erittäin hieno ja hyvä innovaatio, joka edisti maamme demokratian toimimista esimerkillisesti. Vaalien tulospalveluissa ja näiden säilyttämisessä YLE on omaa luokkaansa. En usko, että samanlainen tasapuolisuus onnistuisi kaupalliselta medialta eri sponsorien ja mainostajien ristipaineessa.

Ajatellaanpa tilanne, jossa Yleisradiota ei olisi ja kaikki TV-kanavat ja yli viiden henkilön toimittajakunnan nettilehdet ja sanomalehdet olisivat kansainvälisten suuryritysten hallussa...

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

"Mutta jos se olisi räikeän puolueellista Perussuomalaisten suuntaan, olisiko YLE edelleen paha peikko jota vastustaisit?"

Vaikka en Hernesniemi olekkaan, niin vastaan silti. Itselleni se olisi edelleen se peikko. Oletan että jos keräät johonkin tarkoitukseen koko kansalta varoja, sen pitäisi palvella koko kansaa, tai edes niitä tolkun ihmisiä.
Tällä hetkellä melkein jokainen ohjelma mihin ylen toimittaja pystyy oman mielipiteensä laittamaan on vasemmistolaisideologiaa palvelevaa, pahimpina piruina Kioski ja keskusteluohjelmat. Juontajan kuuluisi saada kaikilta osapuolilta kanta selväksi ja viedä keskustelua eteenpäin, ei alkaa inttämään kun joku on väärää mieltää. Esim. Kioskin Halla-Aho-haastattelu aiheutti haastattelijan osalta lähinnä myötähäpeää.

En tiedä korjaavatko tulevat hallituskaudet persuihin kuuluvien väheksymistä. Kylmän sodan aikaan oli Suomessa kisa siitä kuka on isoin kommari ja se näkyi esim. siitä, että ylen johtaja oli isänmaanpetturi joka olisi pitänyt tuomita kuolemaan sotien aikaan. Samanlaista porukkaa pääsi avainasemiin esim. yliopistoissa minkä puolestaan huomaa siitä että vihreiden kannattajat tulevat sieltä.

Yle pitää erottaa politiikasta mahdollisimman paljon ja panostaa neutraaliin lähestymiseen asioissa. Ehkä jopa jonkilainen henkilöstön "puhdistus" olisi paikallaan. Sitten olisin sujut yle-veron kanssa.

Reijo Jokela

Koska Yle ei enää edes pyri objektiivisuuteen, niin olisi aika lopettaa sen rahoittaminen verovaroista.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Yle on pakkoverotuksella kustannettu propagandakoneisto, aikaisempi systeemi oli parempi, koska lupamaksun pystyi jättämään maksamatta. Elämäkin oli hieman jänskempää.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Joku järkevämpi vaihtoehto pitäisi tosiaankin löytyä Yle-verolle. Sitähän maksetaan, vaikkei Ylen palveluja käyttäisikään. Siinä ei nyt ole mitään järkeä. Tosin en oikein kannata sitäkään että sinnekin aletaisiin tekemään mainoksia. Niitä on noilla kaupallisillakin kanavilla liikaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Itsellä ei ole lapsia eikä edes telkkaria, mutta maksan mielelläni Yle-veroa jotta esim. lapsilla on Pikku Kakkosia ja muita tervehenkisiä lastenohjelmia joissa ei ole mainoksia. Ylen tarjoamasta sivistyksellisestä tarjonnasta kannattaa maksaa. Tai että vanhukset voivat kuunnella laadukasta radio-ohjelmaa ilman kaupallista hömppää. Onhan se nyt ihan huikeaa, että esim. saamelaista, ruotsinkielistä ja venäjänkielistä ohjelmaa7uutista tuotetaan.

Kaikki ei siis lähde oman napani tarpeista. Veron muodossa homma toimii paremmin kuin aiempi käytäntö.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Miksi pakottaa ihmiset maksamaan, jos eivät halua. Eivätkä käytä palvelua? Ei ole kysymys mistään syöpähoidosta.
Maksa itse, vaikka tuplasti. Tärkeintä sinulle on pakottaa muut maksamaan vastoin tahtoaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #7

Kuten sanottua, mietin muitakin ihmisiä kuin itseäni. Suosittelen sitä lämpimästi myös muille.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tästä kannattaa maksaa. YLE 1 klo 17:00 uutiset.

Syyrian pommitusta (42sek), Soinin huolta Syyrian rauhanneuvotteluista (1min), Sampo Terhon perheenyhdistämistä (1min) ja kirsikkana kakun päällä 2min 30sek Kristina Kronvallin probagandavälähdys Tsetsenian onnellisista ihmisistä ja lapsista jotka eivät koskaan riitele päiväkodissa sekä kadulla kävelevistä lehmistä joita uhkaavat vain vuoristossa vaanivat sudet.

Kello 18:00 sama pätkä uusintana.

http://areena.yle.fi/1-3066434

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomessa on lukematon määrä asioita joiden rahoittamiseen verojen kautta jokainen meistä osallistuu vaikka ei koskaan näitä palveluita edes käytä. Yle tuottaa laaduksta ohjelmaa niin radiossa kuin tv:a ja joka maksaa meille 0.40 €/ vrk.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Moninverroin mieluummin YLE:n "propaganda" kuin tavaramainonnan propaganda.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Ylen tarjonta kokonaisuudessaan on ylivoimaista verrattuna kaikkiin kaupallisiin kanaviin yhteensä. Yle on monipuolinen ja tavoittaa Suomessa kaikki ihmisryhmät; lapset, nuoret, ikäihmiset, vammaiset, eri kieliryhmät...
Yle pitää yllä myös sivistysihannetta, ainoana mediatoimijana maassamme.

Jari Rahkonen

Jos hallitus ei pysty huolehtimaan siitä että yhteisin verovaroin kustannettu YLE on luotettava, puolueeton koko kansan uutiskanava, niin todellakin on aika luopua tästä propagandaa suoltavasta laitoksesta! Järkyttävää nähdä minkälaista roskaa suolletaan tv:stä maassa jota pidetään muka länsimaisena demokratiana!

Arto Kalevi

Jos Yle ei omin voimin tule toimeen, homma seis ja lappu luukulle ... Ja sama seuraavaksi puoluetuille ...

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Odottaisin herra Rahkoselta esimerkkejä tuosta häntä järkyttäneestä roskasta, ettei hänenkin kommenttinsa menisi pelkäksi propagandaksi.

Risto Apajalahti

Tietenkin YLE:ssä on toimittajia, joilla on oma agendansa - niin kuin monella toimittajalla esim. vaikkapa HS:ssakin - mutta ei se nykyään kovinkaan räikeätä ole. Meillä pitää kyllä olla oma "BBC" vaihtoehtona sille roskaviihteelle ja alakultturille jota kaupalliset kanavamme meille syytävät. Jos YLE kaupallistetaan, se muuttuu sen mukana samanlaiseksi roskakanavaksi.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Mammuttimaiseksi paisunut ja toimintamuodoiltaan monien mielestä kyseenalainen Yle kaipaisi täysimittaisen remontin, jonka myötä sen vuosibudjetti (ja siten vero, mikäli se ei poistu esim. tämän mainion kansalaisaloitteen myötä) puolittuisi n. 250 000 000 euroon.

Viihde ja reality ym kaupallisen kanssa kilpaileva pois, ruotsinkielinen osuus oikeaan mittasuhteeseen nähtynä ruotsinkieliseen väestöön Suomessa. Kanavia karsintaan. Painotus uutisiin ja ajankohtaisohjelmiin sekä muuhun oikeasti sivistävään.

Kirjoitin aiheesta Puheenvuorossa 27.5.2015.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/82364-yle-vero-puo...

http://vpsainio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/195905-pe...

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Sorry vaan te kaikki Yle-veron vastustajat. Jos kuvittelette vakavissanne, ettette maksa mitään mainoskanavista, erehdytte pahasti. Te maksatte niistä ihan yhtä paljon kuin Ylestä ja enemmänkin. Joka kerran kun käymme kaupassa meiltä viedään mainosveroa, joka vähä vähältä kasvaa vähävaraisellekin moninkertaiseksi Yle-veroon verrattuna.

Jos ihan tosissanne haluatte yksityistää Ylen niin että se pyörisi valtaosin mainosrahoilla, ei kyse ole edes suo siellä, vetelä täällä -ilmiöstä vaan käden iskemisestä suoraan sanonko mihin.

Perussuomalaisilta en näin tyhmää vetoa olisi odottanut, sillä mainosveron olemassaolosta useimmat eivät edes tiedä, ja sen tuotto, siis esim. mainoskanavien voitot sujahtavat omistajille, enimmäkseen ulkomaille. Ylen tarkoitus ei ole tuottaa rahaa vaan jotain paljon tärkeämpää, sisältöä. Jos mielestänne Ylen kaikki ohjelma ei teitä miellytä, ottakaa huomioon, että meitä maksajia on monta miljoonaa teidän lisäksenne.

Yleisradio on koko (!) Suomen kansan omistama, joten meillä on demokraattinen oikeus puuttua sen ohjelmistoon. Se, että kokoomus on puliveivannut talon omaan hallintaansa (ja aiemmin demarit) on muutettavissa. Mutta mainoskanaviin meillä ei ole mitään sananvaltaa, sillä edes "äänestäminen lompakoilla" on niiden tapauksessa mahdotonta, sillä pitäähän meidän syödä ja pukeutua ym. Mainoskanavien tarkoitus on se, että ihmiset katsoisivat ja kuuntelisivat mainoksia, Ylen kanavien tarkoitus on että ohjelmia katsotaan ja kuunnellaan.

Eli mitä ihmettä te oikein ajattelette? Mainoksiako ja ulkomaisiten omistajien pankkiltilejä? Ja olette perussuomalaisia? Hallelujaa...

Käyttäjän hannutkeranen kuva
Hannu Keränen

Jonkun pitäisi tehdä kansalaisaloite fasistisen perussuomalaiset-puolueen lakkauttamisesta.

Käyttäjän PaulMetsl kuva
Paul Metsälä

YLE-verolla on mielenkiintoinen sivujuonne. Veroa maksetaan käytettävissä olevien tulojen mukaan. Paitsi YEL-vakuutetut. YEL-vakuutetuilla katsotaan kumpiko on isompi. YEL-vanhuuseläkkeen peruste vai ansiotulot. YEL-vanhuuseläkkeen perusteen ollessa 21000 euroa/vuosi luokassa (kuukausimaksu 600 euroa), pääsee YEL-vakuutettu pieni- tai nollatuloinen yrittäjä aina maksamaan täyden mediaveron. Eli YEL-vakuutukseen maksettu kerrotaan noin neljällä, jolloin päädytään yrittäjän "käytettävissä oleviin tuloihin". No ovathan ne toki käytettävissä sitten joskus, kun eläköidytään. Tänä päivänä vanhuuseläkemaksuun annettu on kyllä tasan pelkkää menoa.Tuolla maksulla saa muuten 700 euron kuukausieläkkeen, jos on pitkään maksanut.Eli ei tässä kovasti ainakaan kateuspykäliä kuuluisi käyttää.Eikä tuolla tulotasolla mene sitten vanhuuseläkkeellä täyttä YLE-veroa.

Eli näin lainsäätäjä tekee yrittäjän silkasta menoerästä käytettävissä olevaa tuloa, jolla mediavero määritellään.Ja maksatetaan täysi mediamaksu jo nyt yrittäjän vielä yrittäessä hankkia elantoa.

Mikä merkitys on sillä, että jotain pientä kansanosaa käsitellään tällä tavalla? Viedään siis omaisuudesta ellei ole ansiotuloja. Sillä on se vaikutus että usko lakeihin rapautuu. Onko tämä kenenkään etu? On se yrittäjän etu. Voi hyvillä mielin keksiä keinoja ja konsteja ottaa takaisin tuo vääryydellä ulosmitattu YLE-rikesakko. Jääneekö korjausliike tuohon 150 euroon vuosittain? Saattaapa olla ettei jää. Koska omaisuudesta nyppiminen on törkeä ja yrittäjää halveksiva, on korjausliikkeelle oikeutus olla jotain muuta. Onko kerroin kymmenen vai sata? Hällä väliä vaikka olisi tuhat. Jos löytyy sopiva keino niin turha tuota kerrointa on liikoja pohtia. Korjataan toistenkin puolesta.

Toimituksen poiminnat