Aleksi Hernesniemi

Kertausharjoitukset kuntoon

Varusmieskoulutuksessa opitaan sotilaallisia taitoja, mutta niistä ei ole tositilanteessa paljon hyötyä, jos taidot pääsevät unohtumaan. Reserviläisten kertausharjoitukset päätettiin tänä vuonna säilyttää edellisvuoden, 18 000 koulutetun, tasolla. Tämä uutinen voidaan ottaa ilolla vastaan, kun otetaan huomioon viime vuosien vaarallinen kehityskulku. Vuonna 2012 kertausharjoitusten määrä romahti ja osallistujia oli 4 321. Vuonna 2013 jatkui sama taso, 4 863. Vuonna 2014 osallistujia oli hieman enemmän, yhteensä 5 818.

Nykyinen kertausharjoitusten taso on edelleenkin kriittinen, mihin on puututtava. Reserviläisliitosta on todettu, että todellinen tarve on 45 000 koulutettua vuodessa, jotta jokainen reserviläinen pääsee kertaamaan kerran viidessä vuodessa. Kertausharjoitusten määrää on siis korotettava nykyisestä, jotta vaadittavaan vähimmäismäärään päästään.

Sotilaallista koulutusta järjestää reserviläisille myös Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK). Viime vuoden lopussa oli käymässä niin, että maanpuolustusjärjestöiltä olisi leikattu noin 400 000 euroa, mikä olisi tarkoittanut myös kustannustehokkaaksi todetun koulutustarjonnan vaarantamista. Leikkaukset kuitenkin peruttiin, mikä on maanpuolustuksellisesta näkökulmasta merkittävä asia.

Valtiovarainvaliokunnan mietinnössä (VaVM 16/2015 vp) todetaan, että MPK:n järjestämä koulutus on kustannustehokasta ja toimintaa hyödynnetään edelleen jatkossa. Myös puolustusvaliokunta on lausunnossaan (PuVM 3/2015 vp) todennut vapaaehtoisen maanpuolustustyön kustannustehokkuuden. Jos jokin toiminta on todistettu tehokkaaksi, eikö sellaiseen kannata pikemminkin sijoittaa?

Itsenäisyytemme ja laajat kansalaisoikeutemme eivät ole itsestäänselvyyksiä. Niiden eteen on tehty suuria uhrauksia, joita nykyajan ihmisen voi olla vaikeaa käsittää. Monissa maailman maissa voidaan vain uneksia Suomen kaltaisesta vakaasta yhteiskunnasta. Suomalainen kulttuuri, suomalaisten vapaudet ja suomalainen yhteiskuntajärjestys ovat puolustettavan arvoisia asioita. Huolehditaan siis maanpuolustuksesta, jotta arvokkaina pidetyt asiat säilyvät myös jälkipolville.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat