Aleksi Hernesniemi

Sote nostanee veroastetta

Uuden hallituksen tehtäväksi jäi soten ratkaiseminen. Kiistelyn kohteena on edelleen, kuinka sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannukset katetaan. Kuka maksaa? Kuka ei maksa? Kuka maksaa enemmän?

Kauppalehden tietojen mukaan ”valtio joutuu jo vuonna 2018 keräämään noin 10 miljardia euroa lisää verotuloja”. Asiantuntijoiden mukaan rahoitus otetaan suurilta osin tuloverotuksesta, koska mitenkään muuten tuota summaa ei pystytä keräämään. Edessä on siis kaksi vaihtoehtoa: progression kiristäminen tai uusi valtion keräämä sotevero, joka on tasavero.

Hallitusohjelman mukaan ”palkkatulojen verotus ei millään tulotasolla kiristy”. Toukokuussa Stubb sanoi, ettei kenenkään pelkkaverotus kiristy.

Toteutuuko suunnitelma?

On teoriassa todella hyvä, jos kunnat voisivat täsmälleen samalla summalla laskea verotusta, mitä kunnilta poistetaan sotemenoja. Se ei kuitenkaan ole realistinen suunnitelma, koska kaikki kunnat eivät tätä mahdollisuutta tule käyttämään. Tämä nähdään jo nykyisessä kuntien tilanteessa. Vaikka kunnat tekisivät suurtakin ylijäämää, kuinka monessa kunnanvaltuustossa on sen johdosta alennettu kunnallis- ja kiinteistöveroja? Olen näitä uutisia yrittänyt löytää, muttei vielä silmiini ole osunut.

Oikeustieteen tohtori Pauli K. Mattilan mukaan soteuudistus nostaa veroastetta väkisin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat