Aleksi Hernesniemi

Mistä uusia työpaikkoja?

Suomalaisten yritysten siirtyminen ulkomaille on erittäin huolestuttavaa kehitystä, johon on puututtava. Suomi tarvitsee yrittäjiä, jotta tässä maassa voitaisiin elää. Jos yritysten poismuutto jatkuu, nuorisotyöttömyys tuskin kääntyy parempaan suuntaan. Mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä?

Ensinnäkin Suomessa tulee tehdä korjausliike yritysten verottamisessa ja ottaa mallia eteläisestä naapurimaasta. Virossa yritykseen jätettyjä voittoja ei veroteta. Sen sijaan osinkoja ja muuta voitonjakoa verotetaan. Tämä menettely kannustaa investointeihin, joilla yritykset voivat laajentaa toimintaansa. Viron yritysveromallia ovat puoltaneet muun muassa yrittäjien etujärjestö Suomen Yrittäjät sekä Teknologiateollisuus.

Toinen ongelma on perintöverossa, joka vaikeuttaa sukupolvenvaihdoksen tekemisiä. Selvä esimerkki on suomalainen perheyritys Harvia, joka jouduttiin myymään sijoitusyhtiö CapManille, koska sukupolvenvaihdoksesta aiheutuneet verot olisivat olleet liian korkeat. Perintöveroa ei ole käytössä esimerkiksi Ruotsissa ja Virossa, mikä antaa näille maille kilpailuedun. Perintöverosta luopumista on ehdotettu esimerkiksi Perheyritysten liitosta. Perintöverotus on ihan oma ”taiteenlajinsa”, sillä Verohallinnon verkkosivuilla oleva ohje yrityksen verotuksesta sukupolvenvaihdoksessa on noin 70-sivuinen asiakirja.

Arvonlisäverovelvollisuuden alaraja on tällä hetkellä 8500 euroa, joka on pysynyt samana kaksi vuosikymmentä. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet paljon tässä ajassa. Suomen Pienyrittäjät sekä Yrittäjänaiset ovat esittäneet, että alv-alarajaa tulee nostaa 50 000 euroon.

Seuraavan hallituksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on varmistaa, että yrittäminen kotimaassamme kannattaa. Pienyrittäjiä ei saa unohtaa. Edellä mainituilla toimenpiteillä saadaan kasvua ja työpaikkoja, joista tällä hetkellä on suuri pula Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat