Aleksi Hernesniemi

Uusi ennätys EU-maksuissa

Suomi on ollut EU:n nettomaksaja jo pitkään. Suomi maksaa enemmän EU:lle jäsenmaksua kuin saa sieltä takaisin. Viime vuonna Suomi maksoi 604 miljoonaa euroa, mutta nyt ollaan tekemässä kaikkien aikojen ennätys. Tuoreimpien uutisten mukaan Suomen nettomaksuosuus saattaa liki kaksinkertaistua tänä vuonna. Tämä tarkoittaa noin 1,15 miljardia eli 1150 miljoonaa euroa. Sen maksamiseen osallistuu jokainen suomalainen.

Summa on tähtitieteellinen ja sen suuruutta voi hahmottaa, kun verrataan, kuinka rahaa käytetään kotimaamme asioihin. Esimerkiksi tämän vuoden satovahinkojen korvaamiseen budjetoitiin 3,4 miljoonaa euroa (338-kertainen ero). Rintamaveteraanien kuntoutustoiminnan menoihin budjetoitiin 23,98 miljoonaa euroa (48-kertainen ero). Viisi miljoonaa euroa budjetoitiin valtionavustukseen yksityisten teiden kunnossapitoon ja parantamiseen (230-kertainen ero). Miljardiluokan jäsenmaksu on noin 20 000 sairaanhoitajan vuosipalkka.

Jäsenmaksujen maksaminen ei ole kuitenkaan pakollista, sillä EU-jäsenyys on vapaaehtoinen. Esimerkiksi Islanti, Sveitsi ja Norja eivät ole EU:n jäseniä, joten ne voivat päättää itsenäisesti omasta lainsäädännöstään ja valtion rahojen käytöstä. Suomella tätä mahdollisuutta ei ole, koska suomalaisten valta EU:ssa on häviävän pieni. Euroopan parlamentissa on 751 jäsentä, joista 13 on suomalaisia. Suomen äänivalta on siis 1,7 % Euroopan Unioni Oy:ssä.

EU ei ole enää sama kuin 1990-luvulla. Unioni on jatkuvasti liukunut kohti liittovaltiota, jossa päätösvalta hivutetaan Brysseliin. Haitalliseen sääntelyyn ja byrokratiaan ei näy loppua. Tällä menolla Suomen itsenäisyydestä ei ole paljoakaan jäljellä, ellemme ota kohtaloa omiin käsiimme. Kansanäänestys Suomen EU-jäsenyydestä on päivä päivältä ajankohtaisempi. Vai mitä vielä pitää tapahtua?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat