Aleksi Hernesniemi

Mitä tehdä koulukiusaajille?

Koulukiusaamisesta – eli kouluväkivallasta – nousee kohu yleensä vain silloin, kun jotain ikävää sattuu. Koulukiusaaminen on kuitenkin asia, josta täytyy puhua julkisesti myös ikävien asioiden välissä. Avoimuus on kiusaajan pahin vihollinen, koska kiusaaja ei halua menettää kasvojaan. Kiusaaminen tapahtuu usein epätasaväkisessä tilanteessa, jossa aikuisia ei ole läsnä. Sen vuoksi kiusaamisesta pitää puhua suoraan ja kaikkialla. Kouluissa on levitettävä yhä enemmän tietoa kiusaamisen haitallisuudesta.

Kuten häiriköinnistä, myös koulukiusaamisesta muodostuu helposti rikollista toimintaa. Siksi ei pidä epäröidä viedä koulukiusaamista poliisille. Nimittely ja uhkailu voivat täyttää kunnianloukkauksen sekä laittoman uhkauksen tunnusmerkistöt. Toisen repun tai vaatteiden rikkominen voi olla vahingonteko, josta voidaan tuomita sakkoon. Lyöminen voi täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Pahoinpitelyn yritys on rangaistava teko. Alle 15-vuotiaaseen kohdistunut lievä pahoinpitely on virallisen syytteen alainen. Koulukiusaaminen ei ole myöskään oppilaan velvollisuuksiin kuuluvaa asiallista käytöstä. Lisäksi koulukiusaaminen estää oppilaan oikeuden turvalliseen opiskeluympäristöön. 

Koulu kasvattaa tulevaisuuden aikuisia. Jos kiusaamisesta ei seuraa oikeudenmukaista rangaistusta ja/tai vahingonkorvausta, mikä on opetus? Ihmisen on kuitenkin elämässä vastattava teoistaan. Vaikka alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, vahingonkorvausvelvollisuus on syntymästä lähtien. Jos lapsena jo opetetaan, että pahoinpitelystä, vahingonteosta ja uhkailusta ei seuraa mitään, niin mitä tapahtuu aikuisena? Kiusaaminen ja häiriköinti jatkuu vain niin kauan, kun sen annetaan jatkua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Koulukiusaajia pystytään harvoin rankaisemaan, yhtä harvoin myös poliisi voi ratkaisevasti puuttua asiaan. Syynä on alaikäisyys!
Vasta 15 vuotiaana alkaa rikosoikeudellinen vastuu.

Sovittelu on keino, joka sopii kaikkiin tapauksiin.

http://veksi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155242-koulu...

Jan Kulju

Jokainen koulukiusaaja ja aloitteleva pikkurikollinen tietää että teoistaan joutuu vastaamaan vasta tuossa iässä ja käyttävät sitä surutta hyväkseen, puhumattakaan siitä että näitä kiusaajia ei käytänössä pystytä kontroloimaan koulun ulkopuolella ollenkaan.
En yleensä hyväksy väkivaltaa ratkaisuna mutta luen koulukiusaajat poikkeuksiksi sääntöön jos kiusattu puolustaa itseään.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Olen kirjoittanut www.properuskoulu.net -blogissani ainakin parikymmentä juttua kiusaamisesta. Jos kiinnostaa, menkää blogiin ja painakaa vasemmalta tunnistetta "kiusaaminen".

Yleensä suurin osa kiusaamisesta saadaan loppumaan, kun opettaja ja koulu puuttuu asiaan jämäkästi ja johdonmukaisesti. Jos mikään ei auta, rikosilmoitus on paikallaan. Koulu ei saa olla erillinen saareke yhteiskunnassa.

Suuri ongelma on, että kiusaaminen on siirtymässä koulun ulkopuolelle. Oppilaat tietävät tasan tarkkaan, että koulun toimivalta ei ulotu koulupihan ulkopuolelle. Harva tietää, että toistaiseksi esim. koulumatkat eivät kuulu koulun toimivallan piiriin.

Henkinen kiusaaminen on osin siirtynyt nettiin. Pahoja paikkoja ovat sosiaaliset palvelut sekä erilaiset kuvapalvelut. Uusin paha paikka on kännykkäsovellus What's app, jota on käytetty ryhmäkiusaamisen välineenä.

Koulussa opettaja toki voi käsitellä nettietikettiä ja -kiusaamista, opettaa, kuinka toimitaan oikein. Mutta kuten kaikessa kasvatuksessa, tässäkin tapauksessa kotikasvatus on numero yksi.

Ville Karppinen

Koulun ja opettajien kontolla saa toki olla tietty määrä vastuuta, mutta kyllä koulukiusaamiseen pitäisi osata puuttua oppilaidenkin taholta. Harvemmin kukaan haluaa että julkiset toimijat puuttuvat liialti yksityisiin asioihin, joten miksi haluaisivat tässäkään tapauksessa? Tietysti vaatimuksena on se, että jos kiskaisee koulukiusaajaa turpaan, niin tätä ei tulisi nähdä pahoinpitelynä oikeusjärjestelmän taholta - miksi ihmeessä kukaan puolustaisi ketään, jos siitä joutuu itse pulaan?

Sitten kun perusasiat ovat kunnossa, niin aika ajoin voi muistuttaa oppilaita tämän tyylisillä opetusvideoilla: http://www.youtube.com/watch?v=EisZTB4ZQxY

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Ville: "Koulun ja opettajien kontolla saa toki olla tietty määrä vastuuta, mutta kyllä koulukiusaamiseen pitäisi osata puuttua oppilaidenkin taholta."

Juuri näin. Koulukiusaaminen on lähes aina selkeää ryhmädynamiikkaa.

Kannattaa lukea, mitä psykologi Virpi Pöyhönen tutki väitöskirjassaan koulukiusatun puolustajan profiilista:

http://www.properuskoulu.net/2013/10/koulukiusatun...

Laitoin perään omia havaintojani asiasta.

Jan Kulju

Omakohtaisesta kokemuksesta voisin sanoa että nopein tapa puuttua koulukiusaamiseen on se että kiusattu ottaa ensimmäisen kättäpidemmän asian käteensä ja näyttää havaintoesimerkin siitä että hänen henkilökohtaiseen tilaansa luvattomasti tunkeutuva vastaa seurauksista, omalla kohdallani tämä olisi varmasti säästänyt monilta ongelmilta jos näin olisin tehnyt.
Parempi kärsiä pieni rangaistus väkivallasta kuin arpeutua henkisesti tai fyysisesti iäksi koulukiusaajien käsissä, en tuntisi mitään myötätuntoa näitä koulukiusaajia kohtaan jotka saisivat mitä ansaitsisivat koska puhe tai jälki-istunnot eivät heitä hetkauta suuntaan ta toiseen.

Katja Kojola

Päiväkodissa jo näkee keiden kanssa tulee ongelmia jatkossa. Siellä pitäisi jo puuttua, asettaa rajat, keskustella vanhempien kanssa jotta kurssi saadaan muuttumaan. Rajat ja rakkautta! Pätevää henkilökuntaa tarvitaan päiväkoteihin.

Katja Kojola

Miten puuttua koulukiusaamiseen? Lisää tiedottamista kouluissa ettei saa kiusata, jokin kampania pystyyn miten lapsellista kiusaaminen on. Voisi kertoa miksi joku kiusaa, yleensä kiusaajalla ei ole kaikki hyvin, esimerkkejä vaan esille. Miten entisille kiusaajille on käynyt tulevaisuudessa esim. joutunut vankilakierteeseen tai jne.. Eli ennalta ehkäisyllä ja heti asiaan puuttumisella, kun epäasiallista käytöstä ilmenee.

Toimituksen poiminnat